Expositie “Van Brug tot Brug” geopend

Image00005 rDe nieuwe expositie “Van Brug tot Brug” in de Oudheidkamer is op zondag 28 april onder grote belangstelling geopend. De opening werd verricht door mevrouw C. van der Hoorn-Lek, met assistentie van Hans Verhaar. Door het ophalen van een brug kregen de genodigden toegang tot de Oudheidkamer.

Deze expositie geeft een beeld van de ontwikkeling sinds 1950 van het Jaagpad langs de Amstel tussen de Kattenbrug in Nieuwveen en de brug bij Vrouwenakker. In het verleden heette het gedeelte tussen Kattenbrug en Tolhuis de Tolhuiskade (toen gemeente Leimuiden), het vervolg het Nieuwveens Jaagpad (gemeente Nieuwveen) en het gedeelte nabij Vrouwenakker het Mijdrechts Jaagpad (tot 1989 gemeente Mijdrecht). De gehele weg tussen de twee bruggen heet nu Nieuwveens Jaagpad. Het water langs het Nieuwveens Jaagpad heet vanaf het Tolhuis tot Vrouwenakker officieel het Amstel-Drechtkanaal, maar iedereen in de omgeving spreekt over “De Amstel”. De overzijde valt grotendeels onder de Gemeente Uithoorn.

Door bewoners en oud-bewoners van het Jaagpad is enthousiast meegewerkt aan het verzamelen van materiaal voor deze expositie. Familiealbums zijn tevoorschijn gehaald en er zijn heel veel foto’s ter beschikking gesteld. Natuurlijk hebben wij ook de bijbehorende verhalen mogen noteren. Op 11 panelen zijn deze foto’s met bijbehorende tekst te zien.

Image00001 r Image00002 r

We hebben naast familiefoto’s veel foto’s van oude woningen en bedrijven gekregen. Ter vergelijking zijn er ook foto’s van de huidige situatie te zien. Verder zijn er ook oude foto’s van de Amstel, de bruggen, de Tolhuissluis, de voormalige molens en de Touwtrekclub te zien. Image00033 rEen van de panelen is gewijd aan de beroemde “Klei-club” en de feesten, fietstochten, hardloopwedstrijden en andere evenementen die door deze club van enthousiaste mensen werden georganiseerd.

In het begin van de vorige eeuw zijn veel jonge tuinders als groentekweker aan het Jaagpad begonnen. Het was hard werken, met grote gezinnen. Er werd veel op de koude grond geteeld, dus slecht weer kon grote gevolgen voor de opbrengst hebben. Ook werd er geteeld in kweekkassen, de “eenruiters”. Toen na de oorlog de welvaart langzaam toenam en er meer vraag naar bloemen ontstond, schakelden de kwekers van groenten over op bloemen als anjers en chrysanten. Veel plaatsgenoten weten het vast nog wel: in de schoolvakanties werd een centje bijverdiend met “anjers pluizen”. Image00031 rAnjers mochten bij de opening dan ook niet ontbreken.

Op de leestafel liggen mappen met krantenknipsels over het Jaagpad en ook is er op de expositie wat tuindersgereedschap te zien, waaronder een krijtspuit en een apparaat om bonen te zaaien.

Vanaf woensdag 1 mei bent u op onze openingstijden (zie onderaan deze pagina) van harte welkom om deze expositie te komen bezichtigen.