Expositie "Wonen en werken aan de Oude Nieuwveenseweg" geopend

Klokslag 15.00 uur stopt de oldtimer, een Morris Oxford Six uit 1932, met de 3 oudste bewoners van de Oude Nieuwveenseweg, het echtpaar Van Dongen en mevrouw Den Bleeker, voor de deur van de Oudheidkamer. Buiten staat er inmiddels al veel publiek en ook de pers is vertegenwoordigd. Na alle regenachtige dagen is het vandaag gelukkig een stralend zonnige dag.

 

De Oudheidkamer is afgesloten met een lat. Jan Vervark vraagt de heer Van Dongen, eigenaar van de voormalige timmerfabriek Van Dongen BV, om de expositie open te zagen. Na deze ceremonie, die de heer Van Dongen (90+) nog verbazend goed af gaat, worden de aanwezigen uitgenodigd in de Oudheidkamer. De openingsspeech van Jan Vervark, die vertelt over de bedrijvigheid en het wel en wee aan de Oude Nieuwveenseweg van meer dan een halve eeuw geleden, haalt -aan de gezichten te zien- bij velen herinneringen naar boven. Er wordt gelachen, aangevuld en instemmend geknikt bij hetgeen Jan vertelt.

Na het officiële gedeelte wacht er nog een verrassing. Bij de koffie is er voor alle aanwezigen gebak met daarop in marsepein de postzegel van de Oude Nieuwveenseweg (zie voor meer informatie over de postzegel elders op de site). Daarna is er gelegenheid om de expositie te bekijken en zo te zien spreekt die de aanwezigen aan. Er worden anekdotes uitgewisseld en iedereen weet wel een verhaal bij één van de foto’s te vertellen.

 

Na een gezellige tijd is het weer tijd om huiswaarts te gaan. De beheerders en vrijwilligers kijken terug op een mooie opening.

Er is door veel leden van de Historische Kring Liemeer met plezier hard aan de tentoonstelling gewerkt. Dankzij al het aangeleverde materiaal door een groot aantal (oud) Nieuwveners kon deze gerealiseerd worden. Het is zeker de moeite waard om in de komende tijd de tentoonstelling te bezoeken. Voorlopig blijft de expositie tot maart 2011.