Het bijzondere van Holland, een geschiedenis van Holland in 25 verhalen

Samenvatting:

Afm. 20,6 x 23 cm.
Bevat 156 pagina's met veel foto's en afbeeldingen in kleur en zwart-wit.
ISBN: 90 6550 880 5
Uitgave in opdracht van het provinciaal historisch centrum van het Erfgoedhuis Zuid-Holland.

Schrijvers Eelco Beukers en Thimo de Nijs met essay van Jan Blokker
Drukwerk: Wilco, Amersfoort
Uitgeverij: Verloren, Hilversum
2005

Uit het voorwoord:
Ter gelegenheid van het 25-jarig regeringsjubileum van koningin Beatrix hebben de provinciebesturen van Noord- en Zuid-Holland de maand november 2005 tot 'Hollandmaand' uitgeroepen. Deze feestelijke maand begint op l november met een gezamenlijke vergadering van Provinciale Staten van Noord- en Zuid-Holland in het Hofkwartier te Dordrecht - de plek waar de Staten van Holland in 1572 voor het eerst zelfstandig bijeen kwamen. Bij deze eerste vrije Statenvergaderlng kozen de Hollandse Staten destijds Willem van Oranje tot hun leider in de Opstand tegen de Spaanse koning Philips II. 
Hoewel het begin van de Opstand gewoonlijk wordt verbonden met de Slag bij Heiligerlee in 1568, kan de eerste vrije Statenvergadering in Dordrecht zonder aarzeling worden beschouwd als het bestuurlijke begin van een zelfstandig Nederland.

In "Het bijzondere van Holland" zoeken Eelco Beukers en Thimo de Nijs naar een antwoord op de vraag wat de geschiedenis van Holland nu zo uniek maakt.
Zij doen dit aan de hand van een aantal opmerkelijke Hollandse historische gebeurtenissen. Journalist en publicist Jan Blokker geeft ten slotte zijn persoonlijke visie op de Hollandse geschiedenis.

Het boek is (feb 2011) nog verkrijgbaar in de boekhandel.