Op zaterdag 1 juni verzamelden de 29 belangstellenden die zich voor de voorjaarsexcursie hadden aangemeld zich bij uitspanning De Bruine Boon in Leiden. Ze genoten daar van koffie, thee en appeltaart, waarbij gezellige gesprekken werden gevoerd. Veel donateurs zijn al jaren trouwe deelnemers aan onze excursies en dit is dan ook weer een mooie gelegenheid om elkaar te ontmoeten.
RondvaartInmiddels was het droog geworden en wandelde het gezelschap via de Steenstraat naar het vertrekpunt van Rederij Rembrandt aan de Beestenmarkt, waar de rondvaartboot "Saskia" klaar voor de afvaart lag.

De rondvaartboot is gebouwd om alle bruggen op de route door Leiden te kunnen passeren, en onderweg kwamen we inderdaad heel veel bruggen tegen. Soms is er maar heel weinig speling. De opvarenden op het achterdek kregen daarom het dringende advies tijdens de tocht te blijven zitten en hun hoofd niet boven de boot uit te steken.

SterrenwachtTijdens de rondvaart werden de opvarenden bijgepraat over alle bezienswaardigheden die werden gepasseerd, zoals de Hortus Botanicus (1581), de Sterrenwacht (1861), de Zijlpoort (1640), de universiteitsgebouwen en diverse kerken en markante en historische gebouwen. De route ging langs de Witte Singel, de Zoeterwoudse Singel en de Zijlsingel, waar veel statige panden uit het begin van de vorige eeuw te zien zijn, maar ook de oude stadswaltoren Oostenrijk (eind 15e eeuw) aan de Jan van Houtkade en de oude Meelfabriek met silo. Binnen de singels zijn diverse parken aangelegd, waarop men vanaf het water een mooi uitzicht heeft.

De VolhardingNa de Zijlsingel werd de passantenhaven aan de Oude Rijn gepasseerd, waar een pand met de naam "De Volharding" te zien is. Dat is nu een restaurant, maar vroeger ook de naam van de rederij die tot 1930 een dagelijkse bootdienst tussen Amsterdam en Leiden onderhield. De stoomboten met de naam De Volharding kwamen ook door de waterwegen de Amstel, de Drecht en het Aarkanaal in onze omgeving. Er waren opstapplaatsen bij Vrouwenakker en de Nieuwveense Kattenbrug. Door de opkomst van autobusdiensten werd deze lijndienst per schip overbodig.

De VolhardingNa de haven en een stukje Oude Rijn werd de rondvaart vervolgd door de Herengracht met veel panden uit de oudste geschiedenis van Leiden. Vervolgens door de Nieuwe Rijn, waar ter hoogte van de Vismarkt het Stadhuis en Waaggebouw worden gepasseerd. Via de Aalmarkt en de Apothekersdijk werd na een klein uurtje het vertrekpunt aan de Beestenmarkt weer bereikt en zette iedereen weer voet aan wal.

Allen waren na afloop zeer te spreken over de mooie boottocht door de stad Leiden. Vanaf het water kijk je toch heel anders naar de stad en ook zie je details die je via een stadswandeling niet altijd te zien krijgt.

Deze en meer fotos staan in het fotoalbum waar ze ook vergroot kunnen worden bekeken (klik HIER).

Voor geïnteresseerden is meer informatie over de rondvaart te vinden bij de rederij.

 

Adres Oudheidkamer:
Kerkstraat 31, Nieuwveen
Openingstijden:

 Woensdag 10:00 - 12:00 uur (werk-ochtend)
  19:00 - 21:00 uur  
 Zondag 14:00 - 16:00 uur  

Wij respecteren uw privacy.
U vindt HIER onze privacyverklaring.

anbi algemeen nut beogende instelling
 Rek. NL11 INGB 0005 0957 17