Opening expositie over de Johannesstichting

Zondag 3 april om 15.00 uur ging de expositie over de Johannesstichting van start.
Dokter van Dongen, voorheen huisarts van de Stichting, heeft samen met mevr.Sita Spreij, vroeger ook werkzaam voor de Stichting, de opening verricht.
Ruim 160 geleden begon evangelist Smit met de opvang van kinderen uit de grote steden in het Polderhuis dat stond op de kruising in het dorp Nieuwveen. Wie had toen kunnen denken dat hieruit later voortkwamen de Marthastichting (nu Alphen aan den Rijn) en de Johannes Stichting (nu De Bruggen Zwammerdam).
Van 1887 tot ver in de vorige eeuw stond dus midden in het dorp de Johannes Stichting. In dit gebouw verzorgde men aanvankelijk “verstoten, onverzorgde, hulpbehoevende, oude, zwakke of gebrekkige personen, hetzij gehuwd of ongehuwd”.
In het begin woonden mannen en vrouwen gescheiden. Maar nadat er brand was uitgebroken in de damesafdeling “Elim” in de Kerkstraat, leefde men in een en hetzelfde pand. In een latere periode kwamen er ook jongeren in de stichting.

Ook de tegenwoordig “wereldberoemde” Jostiband is ontstaan in de Johannes Stichting (Jo sti).

Met veel foto’s, voorwerpen en andere herinneringen proberen we de geschiedenis tot leven te brengen.

De foto's en een kort verslag van de opening vindt u bij fotoalbums (klik HIER).

De expositie is inmiddels afgelopen en vervangen door "50 jaar Jostiband Orkest".