Stoomgemaal Cruquius kleinOp zaterdagmorgen 12 november verzamelden zich zo'n 27 donateurs op het parkeerterrein bij het gemeentehuis in Nieuwveen voor de najaarsexcursie van de Historische Kring Liemeer.
Gezamenlijk vertrok het gezelschap naar de bestemming: het Nederlands Transport Museum in Nieuw Vennep.

Op het vroege tijdstip van 10 uur was het nog niet druk en na koffie/thee en een inleiding door een van de vrijwilligers van het museum konden de donateurs het museum gaan verkennen.

In het museum zijn allerlei vormen van transport uit heden en verleden te zien. Langs een aangegeven route wordt een tijdlijn gevolgd vanaf een koets uit de Romeinse tijd tot aan de elektrische superbus van Wubbo Ockels en een wagen aangedreven door zonnepanelen uit het heden.
Chevrolet en DKW F102Onderweg passeert u vracht- en personenauto's, legervoertuigen, locomotieven, fietsen, brom- en motorfietsen en scooters. Natuurlijk zijn ook een aantal vliegtuigen, waaronder een Douglas DC-2 te zien, en tevens enkele vliegtuigmotoren.
Voor de streekgenoten zeer herkenbaar is een autobus van Maarse & Kroon. Dit bedrijf heeft jarenlang een lijndienst in de regio verzorgd.

Ook een tramstel en metrostel zijn in de hal opgesteld en toegankelijk. Op het buitenterrein zijn diverse treinstellen te bezichtigen.

Een SRV-wagen, vroeger in onze dorpen vaak te zien, zorgt voor nostalgie bij de bezoekers. Een groot aantal modelschepen, waaronder veel exemplaren naar voorbeelden uit de Hollandse "Gouden Eeuw", gedetailleerd op schaal, zijn aan het begin van de looproute te zien.
Daf 33Nog een stukje Hollands Glorie uit het verleden is aanwezig in de vorm van een DAF 33 personenauto. Deze auto's met de beroemde Variomatic automatische versnellingsbak werden gebouwd in de fabriek van van Doorne in Eindhoven. Het merk werd later overgenomen door Volvo.

In het museum is ook een tijdelijke mini-tentoonstelling over de Duitse inval in de meidagen van 1940. U ziet foto's van de Duitse luchtaanvallen en de Nederlandse verdediging.

In een aparte hal zijn een aantal vliegtuigen, autobussen en andere voertuigen te zien, die door vrijwilligers worden gerestaureerd. Daar is onder meer een Catalina vliegboot te zien, momenteel nog in delen, maar er wordt hard gewerkt om het vliegtuig weer op te bouwen.

Aan het einde van de ochtend vertrokken onze donateurs weer huiswaarts na een zeer geslaagde excursie.

Wilt u het museum ook bezoeken? Kijk HIER op de website voor de openingstijden, toegangsprijzen, route en meer informatie.

Bus Maarse Kroon Transportmiddelen Berliet vrachtauto Modelboten

 

Adres Oudheidkamer:
Kerkstraat 31, Nieuwveen
Openingstijden:
Woensdagochtend 10:00 - 12:00 uur .
Zondagmiddag 14:00 - 16:00 uur .

Wij respecteren uw privacy.
U vindt HIER onze privacyverklaring.

anbi algemeen nut beogende instelling
 Rek. NL11 INGB 0005 0957 17